Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου το 1ο Forum «Γυναίκες στην Ογκολογία» - in.gr

Αθήνα 

Δημοσίευση: 09 Οκτωβρίου 2014
 

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» διοργανώνουν την πρώτη επίσημη εκδήλωσή τους. Στόχος της ημερίδας είναι γιατροί και ασθενείς με κοινό στοιχείο το φύλο τους να γνωριστούν καλύτερα και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας. Από το πρόγραμμα του Forum ξεχωρίζει η συναυλία «Δυνατά τα Αδύνατα», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου.

 Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε ως συνέχεια της αρχικής ομάδας εργασίας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος. Είναι ένα δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα, με κύριους στόχους την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα. Πρόκειται για ένα χώρο έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά ταυτόχρονα και ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα-ασθενή με καρκίνο.
 
Η Ημερίδα που ξεκινά στις 9.30 π.μ., είναι ανοικτή προς το κοινό, και περιλαμβάνει διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια στα οποία θα αναλυθούν τόσο ο ρόλος της γυναίκας στην Ογκολογία, όσο και παράμετροι όπως ο εθελοντισμός και οι ιδιαιτερότητες των γυναικολογικών καρκίνων. 
 
Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται με την όλων των Ογκολογικών Εταιρειών (ΕΟΠΕ, ΕΕΑΟ, ΕΕΧΟ), υπό την Αιγίδα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων (EOΠΕ και ESMO-Women for Oncology, W4O), του Μεσογειακού Φόρουμ Ογκολογίας (MMOF) και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σύλλογοι ασθενών και εθελοντών που ενεργοποιούνται στο χώρο της Ογκολογίας (Europa Donna, Άλμα Ζωής, Αγκαλιάζω, ΚΕΦΙ, I live for me, κ.α.). 
 
«Δυνατά τα Αδύνατα»
Μετά το τέλος των εργασιών της ημερίδας, στις 21:00 μ.μ. στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δυνατά τα Αδύνατα»υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου. Γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η ηθοποιός Νένα Μεντή, ενώνουν τις φωνές τους κατά του καρκίνου. 
 
Τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν για την οικονομική υποστήριξη γυναικών με καρκίνο, δημιουργώντας ένα μόνιμο ταμείο για την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. γενετικός έλεγχος και συμβουλευτική για κληρονομική προδιάθεση, αλλά και άμεση βοήθεια ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο μέσω κοινωνικών ιατρείων και άλλων φορέων, ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα.
 
Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ Α’ Ζώνη, 20 ευρώ Β’ Ζώνη, 15 ευρώ Γ’ Ζώνη, 12 ευρώ Φοιτητικό
Προπώληση εισιτηρίων: Tαμεία του Μεγάρου Mουσικής, megaron.gr και στο 210 7282333.

Δύσκολη η επαγγελματική καταξίωση για τις «Γυναίκες στην Ογκολογία»

 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, με αφορμή τη διοργάνωση του πρώτου Forum, ανέδειξαν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες Ογκολόγοι στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. 
 
«Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες ογκολόγοι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ηγετικές ή ακαδημαϊκές θέσεις. Οι γυναίκες επιλέγουν ολοένα συχνότερα τις ειδικότητες της Ογκολογίας στην Ελλάδα, όμως οι περισσότερες θέσεις λήψης αποφάσεων ελέγχονται ακόμη από άνδρες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο και ακαδημαικό χώρο. Οι Ελληνίδες γυναίκες ογκολόγοι απαντώντας στο ερωτηματολόγιο σχετικής μελέτης, ανέδειξαν ως κυριότερη πρόκληση στην επαγγελματική τους εξέλιξη τη δυσκολία ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων, και τη δύσκολη πρόσβαση σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, ενώ πρότειναν συγκεκριμένες θεσμικές και άλλες αλλαγές και οργανωμένη υποστήριξη για την επαγγελματική τους ανέλιξη» εξήγησαν οι Ελένη Γαλάνη, Αθηνά Χριστοπούλου και Έλενα Λινάρδου.
 
Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2014), οι άνδρες Ογκολόγοι στην Ελλάδα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, το 82% των θέσεων ευθύνης, όμως ο αριθμός των γυναικών ογκολόγων στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς.
 

 

Μαίρη Μπιμπή
 
http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231354292