Φάρμακο για το στομάχι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού - Δρ. Γαλάνη Ελένη

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ογκολογικοί ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους από εξαμήνου δεν είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για κορονοϊό

Ένα φάρμακο για το στομάχι φαίνεται ότι θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στην καταπολέμηση μίας επιθετικής μορφής καρκίνου μαστού, του τριπλά αρνητικού καρκίνου μαστού, σύμφωνα με μικρή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Αmerican Society of Clinical Oncology) ASCO. Το ASCO φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά έγινε λόγω COVID διαδικτυακά (29-31 Μαΐου) και όχι στο Σικάγο, όπως είθισται. Η Παθολόγος-Ογκολόγος Δρ. Ελένη Γαλάνη, που συμμετείχε σε αυτό το σημαντικό συνέδριο, μίλησε μεταξύ άλλων, για αυτή τη μελέτη στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία μιλούν για τον Καρκίνο του νεφρού και τα οφέλη της άσκησης

Μπορεί να περιλαμβάνει το περπάτημα, το τρέξιμο, το χορό, την ποδηλασία, το κολύμπι, την εκτέλεση οικιακών εργασιών, την άσκηση και τις αθλητικές δραστηριότητες
Από τη Δρ. Ελένη Γαλάνη, Ογκολόγο Παθολόγο

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία μιλούν για τον Καρκίνο του νεφρού και τα οφέλη της άσκησης

Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της επίπτωσης του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 1000 ασθενείς νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο του νεφρού και η πλειονότητα είναι άνδρες.

Νέες θεραπείες για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Το μέλλον για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού είναι πολύ ελπιδοφόρο, καθώς συνέχεια προκύπτουν νέα δεδομένα και πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση αυτής της δύσκολης μορφής καρκίνου του μαστού, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η παθολόγος-ογκολόγος Ελένη Γαλάνη.

 Νέες θεραπείες για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Η άσκηση μειώνει την επίπτωση της εμφάνισης καρκίνων

Η άσκηση μειώνει την επίπτωση της εμφάνισης καρκίνων αρκετών μορφών όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του νεφρού, του ενδομητρίου, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η ογκολόγος - παθολόγος μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Γυναίκες στην Ογκολογία - W4O Hellas, Δρ. Ελένη Γαλάνη. «Η άσκηση βελτιώνει πολύ την επιβίωση, την κλινική έκβαση και την ποιότητα ζωής ανθρώπων που έχουν συναντηθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο, αλλά και ατόμων που νοσούν και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία». Κατά πόσον όμως ένας άνθρωπος είναι εφικτό να γυμναστεί στη διάρκεια μίας χημειοθεραπείας; προκύπτει αβίαστα το ερώτημα. Και φυσικά μπορεί. Η σύσταση μας είναι ότι ο ασθενής πρέπει να ακούει το σώμα του, απαντά η Δρ. Γαλάνη. Κι επισημαίνει ότι η ίδια η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κόπωση, τη σωματική λειτουργία το άγχος και την κατάθλιψη, που προκαλεί η χημειοθεραπεία. «Συστήνουμε σε κάθε επιβιώσαντα από καρκίνο, αλλά και σε κάθε ασθενή που κάνει χημειοθεραπεία, να αποφεύγει την αδράνεια».

exercise cancer

Παράδειγμα ζωής η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου που τρέχει κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

HER2 θετικός μεταστατικός καρκίνος του μαστού - "Το παρελθόν και το μέλλον"

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο

Άδικους θανάτους προλαμβάνει σωτήρια εκστρατεία ενημέρωσης για τρεις γυναικείους καρκίνους

Αν ΔΕΝ καπνίζαμε, ο καρκίνος του πνεύμονα θα ήταν σπάνια ασθένεια

Προλαμβάνειν ΑΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ

Οι γυναίκες της ΕΟΠΕ, με υπέροχη πρωτοβουλία τους, «αγκαλιάζουν» τις γυναίκες της Ελλάδας

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον γυναικολογικό καρκίνο

Δημοσίευση: 08 Μαρτίου 2015
 
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον γυναικολογικό καρκίνο πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS από την οργάνωση «Γυναίκες στην Ογκολογία».
 
Η Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι», ήταν ανάμεσα στους ομιλητές ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι ο Σωτήρης Τσαφούλιας, σκηνοθέτης της ταινίας «Κοινός Παρονομαστής», δώρισε όλα τα έσοδά της για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης.

Γυναικολογικός Καρκίνος: σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση

Δημοσίευση: 09 Μαρτίου 2015

H καμπάνια 'For Her' είναι αφιερωμένη στις γυναίκες αλλά απευθύνεται σε όλους, καθώς όλοι έχουμε τουλάχιστον μία σημαντική γυναίκα στη ζωή μας.

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις μορφές του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου. 

Η καμπάνια ξεκίνησε το Σάββατο 7 Μαρτίου μεταφέροντας το μήνυμα ότι με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.
 
 
 
Πηγή: http://www.iatronet.gr/video/gynaikologikos-karkinos-swtiria-i-egiri-diagnwsi/439/
 

w4o - Γυναίκες στην Ογκολογία

Η Δρ. Ελένη Γαλάνη είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Γυναίκες στην Ογκολογία.

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, με διττό σκοπό.
Από την μια την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά κυρίως ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα – ασθενή με καρκίνο. 
 
 
 
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
ANT1  - Διάλογος ψυχής από γυναίκες του κύκλου της ογκολογίας
 
ANT1  - Διάλογος ψυχής από γυναίκες του κύκλου της ογκολογίας
 
 
 
 
 
 

Εντυπωσιακή παράταση της επιβίωσης ασθενών με HER2

Εντυπωσιακή παράταση της επιβίωσης ασθενών με HER2 - θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού με την προσθήκη της περτουζουμάμπης
( Ελένη Γαλάνη, παθολόγος - ογκολόγος MD, PhD, αναπληρώτρια διευθύντρια, Νοσοκομείο Metropolitan
 
Δημοσίευση: Δεκέμβριος 2014
 
Ο συνδυασμός περτουζουμάμπης με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη προσφέρει σημαντική παράταση στη συνολική επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Cleopatra, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, στη Μαδρίτη. 
Οι ασθενείς με HER2 - θετικό καρκίνο του μαστού, που έλαβαν περτουζουμάμπη με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη, έζησαν 15,7 μήνες περισσότερο, από εκείνες που είχαν πάρει μόνο τραστουζουμάμπη και χημειοθεραπεία.

Η πρόληψη σώζει στη μάχη κατά του καρκίνου

Δημοσίευση: 08 Μαρτίου 2015

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιόρτασε η οργάνωση «Γυναίκες στην Ογκολογία», με μία εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα.

Πηγή: http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=71_j_gjm_fcg5_m%3D

«Ρίχνουμε φως στον καρκίνο του πνεύμονα» – Ενημερωτική εκδήλωση στην Πάτρα

Δημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2014

 

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα«… ρίχνουμε φώς στον Καρκίνο του Πνεύμονα…». Εκεί παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα, ποιοι είναι οι παράγοντες, που τον πυροδοτούν και πως μπορούν οι πολίτες να προφυλαχθούν.

Πηγή:  http://ioniantv.gr/richnoume-fos-ston-karkino-tou-pnevmona-enimerotiki-ekdilosi-stin-patra

«Έχουν γνώση οι φύλακες;» Καρκίνος του Μαστού

Δημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2014
«Έχουν γνώση οι φύλακες;»
 
 
Από την Ελένη Γαλάνη
Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών, Παθολόγο Ογκολόγο, Αν. Διευθύντρια, Νοσοκομείο  Metropolitan.
 
Ο καρκίνος είναι μία νόσος με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπισή του. Υπολογίζεται ότι το πενήντα τις εκατό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σήμερα μπορούν να ιαθούν και αυτό οφείλεται κυρίως στη διάγνωση της νόσου στα αρχικά στάδια.
 
Δυστυχώς στη χώρα μας η πρόληψη κατά του καρκίνου και ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα.

Παπακώστα: Συστήνει Επιτροπή στο υπ. Υγείας για την υγεία της γυναίκας

Δημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2014
 
Η σύσταση Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, για την υγεία της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής, συζητήθηκε την Τετάρτη κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, στο Υπουργείο με εκπροσώπους από το δίκτυο "Γυναίκες στην Ογκολογία" και συγκεκριμένα με τις ογκολόγους Ελένη Γαλάνη, Ελένη Λινάρδου και Αμάντα Ψυρρή.
 
Παπακώστα: Συστήνει Επιτροπή στο υπ. Υγείας για την υγεία της γυναίκα

1ο Forum “Γυναίκες στην Ογκολογία” - Ιάτωρ

 

Δημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2014
Συγγραφείς: Έλενα Λινάρδου, Αθηνά Χριστοπούλου, Ελένη Γαλάνη, Αμάντα Ψυρρή, Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα & Σοφία Αγγελάκη
 
forum_ogkologia_660

Οι γυναίκες ογκολόγοι- ιατροί για πρώτη φορά απευθύνονται στη γυναίκα ασθενή, θέλοντας να δημιουργήσουν μία ουσιαστική και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών και να παρέχουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε καίρια θέματα που απασχολούν τη γυναίκα ασθενή, αλλά και την οικογένειά της, με τον έγκυρο, επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο του ιατρού απευθείας προς την ασθενή.

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου το 1ο Forum «Γυναίκες στην Ογκολογία» - in.gr

Αθήνα 

Δημοσίευση: 09 Οκτωβρίου 2014
 

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» διοργανώνουν την πρώτη επίσημη εκδήλωσή τους. Στόχος της ημερίδας είναι γιατροί και ασθενείς με κοινό στοιχείο το φύλο τους να γνωριστούν καλύτερα και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας. Από το πρόγραμμα του Forum ξεχωρίζει η συναυλία «Δυνατά τα Αδύνατα», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου.

ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ+ΖΩΗ - Χτύπημα στον «πυρήνα» του προβλήματος

ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ+ΖΩΗ - Χτύπημα στον «πυρήνα» του προβλήματος 

Δημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2008
 
Της Ελένης Γαλάνη, MD, PhD
 

Οι στοχευμένες θεραπείες του καρκίνου αποτελούν καρπό 100 ετών ιατρικής έρευνας, αφιερωμένης στην αποκωδικοποίηση των διαφορών μεταξύ των καρκινικών και των φυσιολογικών κυττάρων, αλλά και των καρκινικών κυττάρων μεταξύ τους. 
Τα φάρμακα αυτά επιτίθενται (στοχεύουν) σε συγκεκριμένα στάδια της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων (στόχους), αναστέλλοντας την καρκινογένεση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση του καρκίνου. Οι στοχευμένες θεραπείες χορηγούνται είτε σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία είτε μόνες τους.