Εκτύπωση

Πως η ανοσοθεραπεία φέρνει την επανάσταση στο χώρο της ογκολογικής φροντίδας;

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που ο William B.Coley, MD χρησιμοποίησε βακτηριακές τοξίνες ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα, ''ξενιστές'' και να πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση ώστε να τα καταπολεμήσει, μέχρις ότου να αναγνωριστεί η ανοσοθεραπεία ως μια πανίσχυρη αντικαρκινική θεραπεία. 
 
Μόλις πέντε χρόνια πριν , στην ετήσια συνάντηση της ASCO, παρουσιάστηκαν δεδομένα από μελέτη φάσης 3 ανοσοθεραπείας-ipilimumab (Yervoy), η οποία έδειξε βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα.
 
 Σήμερα, η ανοσοθεραπεία αναπτύσσεται σημαντικά για μια πληθώρα καρκίνων ως θεραπειες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα εστιαζοντας σε πιο στοχευμένα μονοπατια, τα οποία ενεργοποιούν ξεχωριστά-ατομικά μέρη της ανοσοποίησης, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και ταυτόχρονα μειώνοντας την τοξικότητα. 
 
 Σε αυτές τις καινούργιες ανοσοθεραπείες ανήκει το nivolumab ( Opdivo ) και το Pembrolizumab ( Keytruda ). Τα φάρμακα αυτά παρεμποδίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της πρωτείνης 1 του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου ( PD1 , που είναι παρών στην επιφανεία ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων ) και του συνδέτη ( PD-L1, παρών στην επιφάνεια του όγκου ή του αντιγόνου). Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των ανοσοθερααπείων σχεδόν σε όλους τους συμπαγείς καρκίνους.

 Παράλληλα, άλλοι τύποι ανοσοθεραπείας φαίνεται ότι επίσης είναι αποτελεσματικές για αιματολογικές κακοήθειες, ειδικά για δυσπλασίες Β-κυττάρων, όπως η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) και η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ( ΟΛΛ). 

Σε αυτά τα πέντε χρόνια από τότε που ο FDA είχε εγκρίνει το Ipilimumab, περισσότερα από 20 φάρμακα βασισμένα σε αντισώματα, συμπεριλαμβανομένου των νέων ανοσοθεραπειών για καρκίνο του παχέος εντέρου, νευροβλάστωμα, καρκίνο νεφρού και πολλαπλό μυέλωμα, έχουν εγκριθεί από τον FDA, προτρέποντας την Αμερικανική Εταιρία για τον καρκίνο (ASCO) να ανακηρύξει την cancer immunotherapy ( Ανοσοθεραπεία Καρκίνου) ως την ιατρική πρόοδο της χρονιάς του 2016.
 
 Η συνεχιζόμενη επιτυχία της ανοσοθεραπείας στο να παρέχει σταθερές υφέσεις για μερικούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, έχει οδηγήσει στην επονομασία της θεραπείας ως ''πέμπτος κίονας'' στην θεραπεία του καρκίνου, ακολουθώντας την ακτινοθεραπεία, την χειρουργική, την χημειοθεραπεία και την στοχευμένη μοριακά θεραπεία.