Εκτύπωση

Κάπνισμα και Καρκίνος

 
Το κάπνισμα καθώς επίσης και η χρήση άλλων προϊόντων καπνού σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό θανάτου από καρκίνο (για το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο και για το 87% από καρκίνο στον πνεύμονα).
 
Αυτά τα ποσοστά καθώς επίσης και η σύνδεση του τσιγάρου με την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου όπως είναι :
 
Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία 
Καρκίνος του Τραχήλου της μήτρας
Καρκίνο της Ουροδόχου κύστη 
Καρκίνος του Νεφρού
Καρκίνος του Λάρυγγα
Καρκίνος του Πνεύμονα
Καρκίνος του Οισοφάγου
Καρκίνος του Ρινοφάρυγγα
Καρκίνος του Παγκρέτος
Καρκίνος του Φάρυγγα
Καρκίνος του Στομάχου
Καρκίνος της Στοματικής κοιλότητας 
Καρκίνος της Ρινικής κοιλότητας
Καρκίνος των Παραρρινίων Κόλπων
Καρκίνος των Χειλιών
 
καθιστούν την διακοπή του αναγκαία ως ένα βασικό μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι καρκινοπαθείς που διακόπτουν το κάπνισμα έχουν καλύτερη ανταπόκριση στις θεραπείες, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής άλλα το κυριότερο εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής και μεταστάσεων.
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
Οι Έλληνες έχουν χαρακτηριστεί ως αμετανόητοι καπνιστές με το ποσοστό τους να φτάνει το 42% καθιστώντας το ως το υψηλότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανησυχητική είναι η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που στρέφονται στο κάπνισμα και είναι κάτω των 50 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 45%.
 
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • Μια πολύ μεγάλη μερίδα καπνιστών θεωρεί εσφαλμένα ότι εφόσον κάνουν  περιορισμένη χρήση καπνού δεν κινδυνεύουν τόσο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων. Οι βλάβες που πιθανόν να προκληθούν διαφέρουν από καπνιστή σε καπνιστή. Αυτό οφείλεται τόσο στην ευαισθησία των  κυττάρων  όσο και στον αριθμό των τσιγάρων πού καπνίζει σε καθημερινή βάση
  • Πολλοί καπνιστές ανησυχούν ότι τα συμπτώματα της στέρησης από τη διακοπή της νικοτίνης διαρκούν πολύ. Παρόλα αυτά μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα για το 60% των  καπνιστών, διαρκούν 4 με 8 εβδομάδες με τη πλειονότητα να χρειάζεται 4 εβδομάδες και ένα μικρότερο ποσοστό να χρειάζεται 8 εβδομάδες. 
  • Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο ούτε για την εγκυμονούσα, ούτε για το έμβρυο. Ακόμα και το ένα τσιγάρο μπορεί να είναι επικίνδυνο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό. Μπορεί το μωρό να γεννηθεί πρόωρα, λιποβαρές, ή και ακόμα να κινδυνεύσει από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Επίσης το μωρό ενεργής καπνίστριας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει καπνιστής από αυτό μιας μη καπνίστριας. Αυτό συμβαίνει γιατί η μητέρα που καπνίζει κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τους νικοτινικούς υποδοχείς του εγκεφάλου του εμβρύου.
  • Πολλοί καπνιστές πιστεύουν ότι με τη διακοπή του καπνίσματος η ψυχολογική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει. Ο παραπάνω ισχυρισμός αποτελεί μια δικαιολογία ώστε να μην ξεκινήσει τ διαδικασία διακοπής. Η κατάθλιψη εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς που προσπαθούν μόνοι τους να κόψουν το κάπνισμα και δεν έχουν κάποια ιατρική στήριξη.
  • Ένας ακόμη μύθος που αφορά το κάπνισμα είναι αυτός του χρόνου που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει από τις βλάβες που έχει προκαλέσει η εκτεταμένη χρήση του καπνού. Η αλήθεια είναι ότι οργανισμός αρχίζει αμέσως να βελτιώνεται. Ο χρόνος όμως της «ολικής επιδιόρθωσης»είναι που αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας. Αυτό που γίνεται άμεσα είναι η καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, η επαναφορά της όσφρησης στην πρώτη εβδομάδα καθώς και η επαναφορά της  γεύσης. Σε επίπεδο κυτταρικής αλλαγής κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σιγουριά. 
  • Σίγουρα κατά τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος παρατηρείται μια αλλαγή στο σωματικό βάρος.Η μικρή αύξηση των κιλών που παρατηρείται στο πρώτο τρίμηνο της διακοπής οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ως απόρροια της διακοπής του καπνίσματος. Τα υπόλοιπα κιλά που τυχόν θα προστεθούν οφείλονται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του.
 
Η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη  για το καπνιστή  διαδικασία. Δυστυχώς μόλις 3 στους 100 καπνιστές καταφέρνουν να αποτοξινωθούν χωρίς την βοήθεια ειδικού. 
Για αυτό το και δημιουργήθηκαν τα ΙΔΚ Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ) που στόχο έχουν να σταθούν δίπλα στο καπνιστή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του, παρέχοντας του κάθε δυνατή βοήθεια.
Σε οποιαδήποτε φάση και να βρίσκεται κάποιος έχει κάθε λόγο να σταματήσει το κάπνισμα είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια ειδικού.