Εκτύπωση

Πρόληψη του καρκίνου

 
Από την Ελένη Γαλάνη. Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών, Παθολόγο Ογκολόγο, Αν. Διευθύντρια, Νοσοκομείο  Metropolitan.
 
Ο καρκίνος είναι μία νόσος με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπισή του. Υπολογίζεται ότι το πενήντα τις εκατό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σήμερα μπορούν να ιαθούν και αυτό οφείλεται κυρίως στη διάγνωση της νόσου στα αρχικά στάδια. Δυστυχώς στη χώρα μας η πρόληψη κατά του καρκίνου και ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Το «μακριά από μένα» και οι τακτικές στρουθοκαμηλισμού δεν αντιμετωπίζουν ούτε απομακρύνουν τη νόσο, αντίθετα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου καθώς και τη διάγνωσή του σε προχωρημένα στάδια  όπου η πρόγνωση είναι σαφώς επιβαρυμένη. Αντίθετα είναι πια γνωστό ότι ο μαζικός πληθυσμιακός έλεγχος (screening) μπορεί να προλάβει την δημιουργία του καρκίνου ή να οδηγήσει στην πρώιμη εντόπιση της νόσου μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη θνητότητα από τον καρκίνο. Συγκριμένα παραδείγματα προτεινόμενου μαζικού πληθυσμιακού  ελέγχου είναι το τεστ Παπανικολοάου, η μαστογραφία και η κολονοσκόπηση τα οποία έχουν μειώσει τη θνητότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου αντίστοιχα. 
 
Επίσης ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τον μαζικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη αδένα με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του ειδικού προστατικού δείκτη PSA
Εκτός όμως από τις προτεινόμενες τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι γνωστό ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής μας σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα σχετίζεται όχι μόνο με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, αλλά είναι υπεύθυνο και για την εμφάνιση και άλλων διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως οι καρκίνοι της κεφαλής του τραχήλου και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Επίσης, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή πλούσια σε λιπαρά, χαμηλή σε φυτικές ίνες και η παχυσαρκία αυξάνουν σημαντικά  την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και επιβαρύνουν την πρόγνωση ασθενών που έχουν ήδη διαγνωσθεί με τη νόσο. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.  Η ενημέρωσή μας λοιπόν σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας καθώς και η εφαρμογή του προτεινόμενου μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου είναι υποχρέωση όλων μας προς τον εαυτό μας και ως προς αυτούς που αγαπάμε.